Nieuwe functionaliteiten in GIPOD vanaf 1 oktober 2021

16.09.2021

Het aanvragen van signalisatievergunningen voor de uitvoering van grondwerken wordt volledig digitaal.

Via het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) kan je als aannemer vanaf 1 oktober 2021 de signalisatievergunning voor grondwerken, andere dan de jaarvergunning, digitaal aanvragen. Op basis van de locatie van het grondwerk word je dan automatisch doorverwezen naar ofwel het aanvraagformulier in het GIPOD ofwel de online webtool of website van het lokale bestuur.

 

Praktisch

  1. Vraag via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be de toegang “GIPOD Aannemer” aan (voor jouw account). Indien je nog geen account hebt bij Digitaal Vlaanderen, zal deze voor jou aangemaakt worden.

  2. Meld je aan in GIPOD (http://gipod.vlaanderen.be) en geef het ID op van het grondwerk waarvoor je een signalisatievergunning wil aanvragen (je krijgt dit ID van je opdrachtgever)

  3. Vul de nodige gegevens in

  4. Dien je aanvraag in

  5. Het lokale bestuur zal je contacteren voor de verdere afhandeling van de vergunning

 

Bekijk ook zeker het instructiefilmpje: Hoe vraag ik een signalisatievergunning aan via GIPOD? 

 

Infosessie

Op vrijdag 22 oktober kan je hierover een online infosessie volgen – inschrijven kan via deze pagina. Na inschrijving ontvang je de link naar de online teams-meeting. 

 

Over de GIPOD-vernieuwing

Het digitaliseren van de signalisatievergunning maakt deel uit van de GIPOD-vernieuwing. Deze vernieuwing digitaliseert en automatiseert de verschillende stappen in het proces rond innames openbaar domein. De digitale registratie van de signalisatievergunning vormt hier een belangrijke stap: opdrachtgevers van grondwerken worden automatisch op de hoogte gebracht van het verloop van het vergunningsproces; burgers, ondernemingen, hulpdiensten, De Lijn, … zullen voortaan beschikken over nog betere gegevens over de hinder op straat.

Bij deze vernieuwing hoort ook een wijzigingsdecreet dat, indien goedgekeurd door het parlement, begin 2022 in voege gaat. De digitale registratie van de signalisatievergunning voor de uitvoering van grondwerken wordt hierin verplicht.

Een 50-tal lokale besturen gaf reeds aan gebruik te zullen maken van het GIPOD-formulier vóór de decretale verplichting. Voor de ruim 100 gemeenten die nu al beschikken over een webtool voor de aanvraag signalisatievergunning verloopt de digitale registratie in GIPOD automatisch.

Het aanvragen van jaarvergunningen signalisatie zal eveneens mogelijk gemaakt worden via GIPOD, maar deze functionaliteit zal pas in 2022 ontwikkeld worden.

Deel dit bericht: 
Deel dit bericht