Niet alleen het sportveld verdient jouw aandacht, ook de grond ernaast.

27.12.2023

Onze bodem speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatopwarming. Een gezonde bodem zorgt voor zuiver drinkwater, biodiversiteit en beschermt ons tegen extreem weer. Maar 1 op 2 Vlamingen staat niet stil bij de kwaliteit van onze bodem. Daarom lanceert de OVAM bodemkwaliteit.be: een interactieve kaart met daarop alle beschikbare informatie over de bodemkwaliteit in Vlaanderen.

Kijk ook eens naar een ander veld.

Honderdduizenden ogen kijken wekelijks met veel belangstelling naar het sportveld. Dat is zowat de enige Vlaamse grond die voortdurend in de schijnwerpers staat. Maar ook de grond ernaast verdient onze aandacht. Want een gezonde bodem, daar winnen we allemaal bij. Met deze boodschap lanceerde de OVAM op 17 december een campagne om de Vlaming aan te sporen op bodemkwaliteit.be de grond in hun omgeving te checken.

 

Sinds 1996 werkt de OVAM aan het wegwerken van historische verontreiniging bij 85.000 risicogronden. De OVAM Iaat alle risicogronden in Vlaanderen onderzoeken waar vervuilde activiteiten zijn of waren, 59% van deze gronden zijn al onderzocht. Daardoor heeft de OVAM heel wat bodeminformatie beschikbaar die nu eenvoudig te raadplegen is op de nieuwe kaart.

 

Op bodemkwaliteit.be kan je niet alleen zien of er informatie beschikbaar is over de grond. Er zullen meer details beschikbaar zijn: je kan nagaan of een grond bekend staat als een risicogrond, of er al bodemonderzoek geweest is of niet, of er een verontreiniging is of niet en of er verder onderzoek of sanering nodig is. Je kan zelfs de gedetailleerde fiches raadplegen waarop alle informatie over afgewerkte bodemonderzoeken beschikbaar wordt gemaakt. Je kan dit niet alleen checken voor je eigen grond. Op bodemkwaliteit.be vind je ook informatie over de fabriek in je buurt, de voetbalpleinen waarop de kinderen spelen, het 

park in je buurt, ... Enkel de informatie bij particulieren zal, in navolging van de GDPR- richtlijn, niet vrij raadpleegbaar zijn maar wel door de eigenaar zelf via de woningpas.

 

Check hoe het met onze grond gesteld is op bodemkwaliteit.be.

Deel dit bericht: 
Deel dit bericht